EIFERT János

 

A FOTÓKLUB TISZTELETBELI TAGJA – ČESTNÝ ČLEN FOTOKLUBU

1960 és 1977 között hivatásos táncosa volt a Honvéd Együttesnek. A fényképezést 1968-ban kezdte külföldi turnéi során. 1977-ben a Lobogó, majd 1978 és 1988 között a Búvár című lapnál dolgozott fotóriporterként. Ezt követően 1991-92-ben a Képes Extra, 1991-93-ban a BOOM képszerkesztője volt, valamint az Új Tükör, a Népművelés, a Muzsika, a Világ Ifjúsága és más lapok külső munkatársa. Eifert János 23 éves korában, a népi táncművészet mellett indult el a fotóművészet felé. Első témaköre a tánc volt. Fényképei, képriportjai, írásai rendszeresen jelentek meg a szaksajtóban, hazai és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban, később az elektronikus sajtóban, az interneten. Filmekben, televíziós műsorokban, színpadi látványként, színházi díszletként gyakran használták fel fotóit, ő maga is gyakran jelent meg különböző film- és TV-műsorokban. Számos fotóalbumhoz, kiállítási katalógushoz írt bevezetőt, előszót, nyitott meg kiállításokat, tartott előadásokat.

Az 1980-as években a Sebesvíz nemzetközi fotóművészeti alkotótábor művészeti vezetője lett, az 1. Werkschule für Fotografie, Soltau; Höhere Graphische Bundes- Lehr- und Versuchstanstallt, Wien; BodyArt, Bayreuth meghívott előadója, workshop-vezetője; a Magyar Fotóművészek Szövetsége szakkollégiumának, mesterkurzusának vezető tanára. A következő évtől diaporámakat (digiRámákat) is készít. Műveivel a világ rangos nemzetközi diaporáma-fesztiváljain számos, díjat, grand prix-t nyert. 1993- ban a Tánc című képét, Tűztánc c. diaporámáját a FIAP történeti kollekciójába is beválasztották. A Photo Ciné Club meghívására bemutatta diaporámaműsorát Párizsban (Un soir, un auteur – Studio Raspail). 1994-ben Diaporáma műsorával előadókörútra ment az Egyesült Királyságban, a Royal Photographic Society meghívására, de Európa más országaiban is tartott előadásokat.

Az Országos Fotóhét művészeti vezetője lett, majd a II. Országos Fotóhetek kuratóriumának elnöke. A Fotóhónap fesztiváligazgatója két éven keresztül 2000-től. Ugyanakkor, 2000-ben, az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Fotóművészek Szövetsége által létrehozott Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és Dokumentáció ötletadója és társalapítója is, első művészeti vezetője; a HUNGART[1] alelnöke; szakértő, a Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja.

2001-ben lett a Foto Mozaik szerkesztőségének munkatársa; az Artphoto Galéria, internetes kiállítóhely art direktora, a Nemzeti Táncszínház Kerengő Galériájának művészeti vezetője. 2002-től 5 évig Győrben élt, ahol a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola tanára volt. Közben a Szókratész Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolában is tanított fotográfiát, sajtófotót és újságszerkesztést. 2002-2004. között a Fényírók fesztiválja művészeti vezetője is, illetve 2004-ben a ZOOM Magazin művészeti szerkesztője. A következő évtől a Győri Hét címlapfotósa.

2006-ban tanulmányúton járt Kínában, a Chinese Photographers Association meghívására. majd 2008-tól kiállításainak, előadásainak, és digiRáma-műsorának bemutatására került sor számos országban. Eifert János-nak 150 önálló kiállítása volt, és 650 csoportos kiállításon szerepelt.